Υπόλογος στην ολλανδική Βουλή ο Ντάισελμπλουμ για μπόνους σε τραπεζίτες

9 Απριλίου 2015

Σε εξονυχιστική εξέταση στο ολλανδικό κοινοβούλιο θα υποβληθεί σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τους χειρισμούς του στην κρατική τράπεζα ABN Amro Group. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Ντάισελμπλουμ θα εξετασθεί στο κοινοβούλιο μετά την κατακραυγή από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στις αποδοχών ανώτατων στελεχών της ABN Amro, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να καθυστερήσει την πρώτη δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών των τράπεζας.

H διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει πως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ υποσχέθηκε να στηρίξει τις αυξήσεις των αμοιβών. Κατά τον πρόεδρο της ABN Amro Ρικ Βαν Σλίνγκελαντ, είχε δηλώσει ότι οι αυξήσεις ήταν ανόητες, αλλά επίσης είπε ότι «θα τις υποστηρίξει από την άποψη της νομιμότητάς τους». 

Το ολλανδικό κοινοβούλιο αιφνιδιάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν στην ετήσια έκθεση της ABN Amro αποκαλύφθηκε ότι έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της έλαβαν επιπλέον 100.000 ευρώ αμοιβή το 2014.

Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν τους είχε ενημερώσει ποτέ για την αύξηση των αμοιβών και τον κατηγόρησαν ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν την αντίδραση των Ολλανδών ψηφοφόρων. Οι βουλευτές οργίσθηκαν ιδιαίτερα, καθώς, ταυτόχρονα, η τράπεζα επέτρεψε την αποχώρηση εργαζομένων και «πάγωσε» τις αμοιβές των άλλων υπαλλήλων της. «Ο Ντάισελμπλουμ θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη συζήτηση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος.

koutipandoras.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ