Νιώθω αδύναμος, ανίκανος και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα

10 Ιανουαρίου 2018
0 16χρονος Φάνης, αναγνώστης του boro.gr, ρωτά

Λοιπόν τα τελευταία 3 χρόνια έχω κατάθλιψη. Νιώθω ότι αργοπεθαίνω και κανείς δεν είναι εκεί να με βοηθήσει. Νιώθω αδύναμος, νιώθω ανίκανος, νιώθω απαίσια όλη την ώρα δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα. Με δυσκολία σηκώνομαι το πρωί αλλά κανείς εκεί να με βοηθήσει. Δεν έχω φίλους, νιώθω μόνος, κενός… Κανείς δεν νοιάζεται ούτε θα νοιαστεί για το ήσυχο παιδί που κάθεται στην γωνία…

Μου λένε προσπάθησε να βρεις φίλους αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο προσπάθησα. Θέλω μια φορά κάποιος να μου πει «όλα θα πάνε καλά» Ποτέ δεν θα το ακούσω! Θέλω να περάσω καλά! Θέλω να είμαι σαν τους άλλους στην ηλικία μου! Δεν μπορώ! Θέλω να ζήσω! Βαρέθηκα το κενό αίσθημα μέσα μου! Θέλω να μην φοβάμαι πια! Βαρέθηκα το αίσθημα ότι με παρακολουθούν και ότι όλοι μιλάνε άσχημα για μένα! Όταν πάω έξω είμαι κάπως. Γιατί με κοιτάνε; Έχω κάτι; Κάνω κάτι λάθος; Τόσο χάλια είμαι; Γιατί γελάνε; Σίγουρα με εμένα γελάνε; Βαρέθηκα! θέλω να γίνω καλά! τι να κάνω; Βοήθεια!

 

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη


Αγαπητέ μου, διαβάζω αυτά που γράφεις και καταλαβαίνω πως βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη περίοδο συναισθηματικά. Αυτό που μπορώ να προτείνω, γιατί όπως φαίνεται το έχεις πολλή ανάγκη, είναι να βρεις κάποιον που θα σου πει "όλα είναι καλά". Αυτό σημαίνει πως ιδανικά θα μπορούσες να έρθεις σε επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να είναι ο "βοηθός" σου και συμπορευτής σου στην φάση που περνάς.

Αποφεύγοντας προσωπικά τις ταμπέλες σχετικά με την ψυχική υγεία, θα συμφωνήσω πως αυτό που περιγράφεις ταιριάζει στη διάγνωση που έκανες μόνος σου. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από ελαφριά εώς και βαριάς μορφής κατάθλιψη και πραγματικά είναι κάτι που χρειάζεται υποστήριξη. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς αποκλειστικά από μόνος σου ξανά και ξανά και να εξαντλείσαι. Μόνο θετικό θα είναι στην καθημερινότητα σου να κάνεις μια επαφή με κάποιον επαγγελματία ειδικό ώστε να βρεις τον εαυτό σου, το χαμένο φως μέσα σου, να πιστέψεις σε αυτό, να γεμίσεις την αίσθηση κενού σιγά σιγά με νέα θερμά δεδομένα. Σου αξίζει, μην το φοβηθείς. Καλή δύναμη εύχομαι στην πορεία σου, βήμα βήμα, αργά και σταθερά θα βρεις το μονοπάτι σου.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ