Έχω ένα ανεξήγητο γενικευμένο άγχος - Φοβάμαι ότι έχω κάποια ψυχική νόσο

8 Ιανουαρίου 2018
Η 20χρονη Ματίνα, αναγνώστρια του boro.gr, ρωτά

Γενικά έχω άγχος αλλά νομίζω στα λογικά πλαίσια. Τις τελευταίες μέρες με έχει πιάσει ένα ανεξήγητο γενικευμένο άγχος ότι έχω κάποια ψυχική νόσο ότι θα χάσω τα λογικά μου και ότι κάνω περίεργες σκέψεις. Μέσα στη μέρα κάποια στιγμή μπορεί να ξεχαστώ, αλλά όταν πάλι θυμηθώ ότι τώρα δεν αγχώνομαι, με ξαναπιάνει άγχος. Έχω μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι, ταχυκαρδία και όταν έχω αρνητικές σκέψεις, είναι σαν να θολώνω και να μη δίνω πουθενά σημασία πέρα από το άγχος μου. Νομίζω ότι το τροφοδοτώ μόνη μου αλλά δεν ξέρω. Και ύστερα γεμίζω αρνητικές σκέψεις ότι αυτή η αίσθηση που έχω δεν θα φύγει και αυτό επηρεάζει και τη μέρα μου, οπότε αρχίζω να αγχώνομαι και για άλλα θέματα π.χ. εξεταστική. Γενικά έχω φόβο μην πάθω κάτι, οπότε αν παρατηρήσω κάποιο σύμπτωμα θα αγχωθώ εκείνη τη στιγμή, αλλά στη συνέχεια θα ηρεμήσω. Αυτή τη φορά δεν μπορώ να σταματήσω να αγχώνομαι γιατί και μόνο η ιδέα μιας ψυχικής νόσου με φοβίζει. Έχω προσπαθήσει με αναπνοές και θετικές σκέψεις, αλλά ηρεμώ μόνο προσωρινά. Τι να κάνω;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Από τις περιγραφές σας φαίνεται ότι κάποιο γεγονός πυροδότησε ένα γενικευμένο άγχος. Κάποιες εμπειρίες στη ζωή είναι τραυματικές για όλους και κάποιες άλλες είναι εντελώς προσωπικές, τόσο που μπορεί για τους άλλους να μοιάζουν ασήμαντες. Σε περιόδους άγχους δημιουργείται η τάση να στρέφει κάποιος το ενδιαφέρον προς τον εαυτό, παρατηρώντας τον με έναν ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Η προσκόλληση στα ψυχοσωματικά ενοχλήματα εμποδίζει την κατανόηση της πηγής του βασικού άγχους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μέσα μας συνυπάρχουν δύο πλευρές που πολλές φορές συγκρούονται. Η μια πλευρά αφορά τις επιθυμίες μας , τις ανάγκες μας και τα σχέδιά μας για το μέλλον και η άλλη πλευρά αφορά το τι είναι επιτρεπτό, τι απαγορευμένο και τι όχι. Ευαίσθητα λοιπόν άτομα που είναι ιδιαίτερα αυστηρά με τον εαυτό τους που εκλαμβάνουν επίσης με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο τις επιθυμίες και τις απαγορεύσεις των άλλων, με αισθήματα αναξιότητας και κατωτερότητας ή, αντιρροπιστικά, με πολλές φιλοδοξίες, είναι επιρρεπείς στο έντονο και συνεχές άγχος. Από την άλλη τα συμπτώματα προκαλούν μια ευκαιρία στο να αναγνωρίσει κάποιος και να επιλύσει προβλήματα του ψυχισμού του.
Φοβάστε λέτε ότι θα χάσετε τα λογικά σας όμως και αυτό που βιώνετε, έχει μεγάλο ψυχικό κόστος και σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά σας .
Θα σας πρότεινα να διερευνήσετε γιατί σας απασχολεί τόσο η ψυχική ασθένεια και πως εγκαταστάθηκε αυτή η ιδέα. Αν κάποιες φορές δε, αμφιβάλλετε για αυτή τη πεποίθηση, αυτό είναι θετικό στοιχείο για την πρόγνωση. Χρειάζεται να είστε αυστηρή με την πλευρά σας που συνεχώς σας αμφισβητεί, είναι επικριτική και δημιουργεί σκέψεις τιμωρίας και ανημπόριας. Τέλος είναι απαραίτητο να μην παρασυρθείτε σε εγκατάλειψη των σχεδίων σας και σε κοινωνική απόσυρση. Το αντίθετο μάλιστα, να αυξήσετε τις δραστηριότητες και τις επαφές με φίλους. Σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση σε τέτοιου είδους προβλήματα, αφορά μια σταθερή διαδικασία και δεν αρκούν κάποιες τεχνικές που βεβαίως ανακουφίζουν, αλλά δεν δίνουν λύση.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: seferiadis.dimitris@yahoo.gr
www.dimseferiadis.com


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....