Κερδίστε το βιβλίο «Ηθική παρενόχληση - Η κρυμμένη βία στην καθημερινή ζωή» της Marie - France Hirigoyen από τις Εκδόσεις Πατάκη

18 Δεκεμβρίου 2017

Μήπως στην καθημερινή σας ζωή είστε τα θύματα μιας βίας που δεν μπορείτε να την ερμηνεύσετε; Μήπως, για παράδειγμα, νιώθετε ότι είστε το θύμα ενός μόνιμα προσβλητικού εργοδότη; Ή μήπως ότι είστε στόχος μειωτικών σχολίων και περιφρόνησης από τον σύντροφό σας;

Η κρυμμένη αλήθεια ονομάζεται «ηθική παρενόχληση» ή «διαστροφική βία» και είναι ένα ευρύτατα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα, αν και ελάχιστα γνωστό. Είναι η προσπάθεια ψυχικής εξόντωσης του άλλου με λόγια, με νεύματα, με υπονοούμενα, χωρίς τη χρήση ψυχικής βίας.

Το φαινόμενο αναλύει διεξοδικά η συγγραφέας Marie - France Hirigoyen στο κλασικό πλέον δοκίμιο «Ηθική παρενόχληση - Η κρυμμένη βία στην καθημερινή ζωή».

Δύο τυχεροί αναγνώστες, έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν το βιβλίο «Ηθική παρενόχληση - Η κρυμμένη βία στην καθημερινή ζωή» σε μετάφραση της Μαριλένας Γεωργιάδου, λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνει το boro.gr σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η «Ηθική Παρενόχληση» της Marie-France Hirigoyen κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1998 και σήμερα μεταφράζεται σε 16 γλώσσες. Το βιβλίο αυτό θεωρείται για τη μελέτη της βίας ό,τι η «Συναισθηματική Νοημοσύνη» για τη μελέτη της νόησης.

Ανήκετε σε αυτούς που υπομένουν τα ξεσπάσματα ενός μόνιμα προσβλητικού ή κυκλοθυμικού εργοδότη; Γίνεστε συνεχώς ο στόχος των μειωτικών σχολίων και της περιφρόνησης του συντρόφου σας; Είναι πιθανό να είστε θύμα ενός κρυφού πολέμου ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα του, με στόχο την ψυχική εξόντωση του τελευταίου. Γιατί όμως;

Επειδή ο θύτης δεν μπορεί να υπάρξει σε μια σχέση παρά μόνο αν ο άλλος εκμηδενιστεί. Τα θύματα, πάλι, μιας τέτοιας κατάστασης δεν παραδέχονται στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει. Πρόκειται για ένα πλέγμα τόσο πυκνό και σκοτεινό, που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς, και από τις δύο πλευρές, να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του προβλήματος.

Η Marie-France Hirigoyen, ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια και ψυχοθεραπεύτρια με πολύ μεγάλη κλινική πείρα, αναλύει με απλότητα, σαφήνεια και ζωντάνια ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο, αν και ευρύτατα διαδεδομένο, είναι ελάχιστα γνωστό: είναι η προσπάθεια ψυχικής εξόντωσης του άλλου με λόγια, με νεύματα, με υπονοούμενα, χωρίς τη χρήση ψυχικής βίας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαστροφική βία ή ηθική παρενόχληση. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της διαστροφικής βίας είναι ότι δρα καμουφλαρισμένη. Αυτή η δράση πρέπει να αποκαλυφθεί, ώστε το θύμα της αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Στο βιβλίο αυτό με τις πολυάριθμες μαρτυρίες, η συγγραφέας αναλύει την ιδιομορφία της διαστροφικής σχέσης και αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της, καταδεικνύοντας ότι η ταπεινωτική διαδικασία είναι η ίδια είτε πρόκειται για ζευγάρι, είτε για οικογένεια, είτε για επιχείρηση. Η Μ.-F. Hirigoyen στέκεται δίπλα στα θύματα της ηθικής παρενόχλησης και αναλαμβάνει την αφύπνιση του περιβάλλοντός τους και την καθοδήγηση όσων επιθυμούν να τα βοηθήσουν. Η βοήθειά της στα θύματα είναι σημαντική: τα βοηθά να ξεφύγουν από την επιρροή του δυνάστη τους και να γλιτώσουν από την κατάθλιψη, ακόμη και τον ψυχικό θάνατο. Το θέμα της ηθικής παρενόχλησης δεν έχει ακόμα διερευνηθεί επαρκώς. Γι΄αυτό, το παρόν βιβλίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αποτελεί πρακτικό οδηγό τόσο για τα θύματα και για όσους επιθυμούν να τα βοηθήσουν, όσο και για τους ειδικούς, στους οποίους προτείνει μια νέα προσέγγιση. Ακόμη, χάρη στη σαφήνεια και στη ζωντάνια του, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων όσοι δεν εννοούν να μένουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Διαβάστε ορισμένα αποσπάσματα:

Διαστροφικός νάρκισσος: Δείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Διεστραμμένα άτομα: Πώς μιλάνε για να προκαλέσουν φόβο και πόνο


Για να συμμετέχετε στον διαγωνισμό, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα, επιλέγοντας το σωστό διαγωνισμό, αφού πρώτα διαβάσετε τους όρους συμμετοχής στους διαγωνισμούς του boro.gr. 

Φόρμαεπικοινωνίας- Συμμετοχής σε Διαγωνισμό -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ