Πώς μπορώ να εξαγοράσω ένσημα; Ποια είναι η διαδικασία;

2 Δεκεμβρίου 2017

Ο συνεργάτης μας Εργατολόγος - Δικηγόρος, Δημήτρης Μουσελίμης, (www.e-syntaxi.gr) απάντησε στα ερωτήματά σας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεννηθηκα το 1957. Ξεκίνησα να εργάζομαι το 1982 και συμπληρώνω τα 4500 ενσημα τον Νοεμβρη του 2017. Ο γιος μου έκλεισε τα 18 του χρόνια τον Αύγουστο του 2012. Σπούδασα στην Ανώτατη Βιομηχανική σχολή Πειραιά 4 χρονια. Εχω δυο παιδιά γεννημένα το 1987 και 1994 αντίστοιχα. Εχω τη δυνατοτητα να εξαγορασω ενσημα; Πως γινεται; Μπορειτε να με ενημερωσετε ποτε μπορω να βγω σε συνταξη και με ποιο τροπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου στην περίπτωσή σας δεν αλλάζει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.Φροντίστε να έχετε 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από το 62ο έτος της ηλικίας σας, προκείμενου να μπορείτε να βγείτε με μειωμένη σύνταξη στα 62,καθώς πλήρη σύνταξη δικαιούστε σε ηλικία 67 ετών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μητέρα μου είναι 67 χρόνων και έχει γύρω στα 2800 ένσημα από εργασία σε μεταλλείαΟι επτά μήνες από αυτά είναι σε βιοτεχνίαΔικαιουται κάποια σύνταξηΜπορούμε να κάνουμε κάτι για να πάρει ή δεν δικαιούται καθολου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς με τα ένσημα αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Να ελέγξετε την δυνατότητα χορήγησης σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα μέσω του ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλα σύνταξη στην οικογένεια (π.χ. σύνταξη γήρατος του συζύγου).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν μονιμοποιείται η σύνταξη αναπηρίας γίνεται κ μονιμοποίηση ποσού; Ο πατέρας μου είχε σύνταξη αναπηρίας που μονιμοποιήθηκε πριν χρόνια κ πρόσφατα τυχαία είδα ότι έπαιρνε πόσο οικογενειακου επιδόματος, ενώ η μαμά μου εργάζεται κανονικά με ένσημα ΙΚΑ από το 2003.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει πρόβλημα. Όταν η μητέρα σας ξεκίνησε να εργάζεται θα έπρεπε αυτό να είχε δηλωθεί στο Ι.Κ.Α. για να διακοπεί η καταβολή του επιδόματος. Αν το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) προβεί σε έλεγχο θα ζητήσει πίσω τα χρήματα του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από το 2003 έως σήμερα.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....