Έπαθα μια κρίση πανικού και έκτοτε φοβάμαι ότι θα με ξαναπιάσει...

12 Σεπτεμβρίου 2017
Η 31χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Δήμητρα ρωτά

Εδώ και ένα μήνα έπαθα μια κρίση πανικού. Εκεί που ήμουν για καφέ, με έπιασε δύσπνοια, πήγα σε όλους τους γιατρούς και μου είπαν ότι είμαι καλά, δεν έχω κάτι εκτός από τις ταχυκαρδίες, που τις ρύθμισα με τον καρδιολόγο μου.

Το πρόβλημα είναι ότι από τις ταχυκαρδίες μου έμεινε ο φόβος και δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Κάθε πρωί που ξυπνάω φοβάμαι ότι θα με πιάσουν ταχυκαρδίες και ξυπνάω ταραγμένη.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχολόγος υγείας, Γεωργία Πουλημενέα, mentalcare.gr:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Οι κρίσεις πανικού φαίνεται να έρχονται αιφνίδια στη ζωή μας ωστόσο τις περισσότερες φορές εκφράζουν ένα έντονο άγχος που μας διακατέχει. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι τους επισκέπτονται όταν χαλαρώνουν, λίγο πριν τον ύπνο για παράδειγμα ή σε κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού. 

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται με διαφορά έντονα σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση κτλ.) που ανησυχούν το άτομο που τα βιώνει. 

Η συνέπεια της κρίσης πανικού είναι ο έντονος φόβος που βιώνει το ίδιο το άτομο μήπως ξαναπεράσει κρίση πανικού και ταλαιπωρηθεί η υγεία του από αυτό. Αυτή η ανησυχία είναι πολύ έντονη με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί μια επόμενη κρίση πανικού (φαύλος κύκλος). 

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού προτείνεται ψυχοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και να μην πάρουν χρόνια μορφή. Οι αναπνοές κατά τη διάρκεια της κρίσης βοηθούν στην παροδική ανακούφιση από τα συμπτώματα. 

Καλό θα είναι να θυμάστε πως η σωματική σας υγεία δεν κινδυνεύει από την κρίση πανικού, ωστόσο πλήττεται η ποιότητα της ζωής σας σε μεγάλο βαθμό. Ο φόβος που νιώθετε είναι ξεπερασιμος με την κατάλληλη προσέγγιση. 

Διαβάστε ακόμα:

Κρίση πανικού: "Ένιωσα δυσφορία, πήγα στο νοσοκομείο αλλά δεν είχα τίποτα"

Κρίση πανικού: 1 στους 4 θα το βιώσει στη ζωή του, τι πρέπει να γνωρίζετε

Κρίση πανικού: Διαρκεί 5-30 λεπτά, ποια είναι τα συμπτώματα ;


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ