Ιούδας του Άμος Οζ: Ενα μυθιστόρημα προκλητικό, η αφήγηση μιας απεγνωσμένης αγάπης

24 Απριλίου 2017

ΙΟΥΔΑΣ
του Αμος Οζ
Εκδοσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου Ισραηλινού συγραφέα Αμος Οζ, είναι ενα αριστούργημα. Ο,τι καλύτερο έχει γράψει μέχρι σήμερα. Αναζητήστε το, διαβάστε το, και θα με θυμηθείτε. Γυρίζω το βιβλίο και αντιγράφω από το οπισθόφυλλο... «Ιερουσαλήμ, 1959. Ο νεαρός φοιτητής Σμούελ Ας αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα πέτρινο σπίτι με παράξενους ένοικους. Εκεί κερδίζει τα προς το ζην κρατώντας συντροφιά σε έναν εβδομηντάχρονο άνδρα, μορφωμένο όσο και εκκεντρικό, τον Γκέρσομ Βαλντ. Οι συζητήσεις τους για την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, την ανθρώπινη φύση, είναι παθιασμένες. Όμως κάτω από την ίδια στέγη, μένει η σαγηνευτική και μυστηριώδης Ατάλια Αμπραβανέλ. Η ίδια συνδέεται με μια παραγνωρισμένη φυσιογνωμία του σιωνιστικού κινήματος, με κάποιον που προσπάθησε να αλλάξει την ίδια τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ. Ο ντροπαλός και ευαίσθητος Σμούελ αναστατώνεται από την παρουσία της και αρχίζει να ερωτεύεται τη μεγαλύτερή του γυναίκα».

«Ο Ιούδας» είναι ο τίτλος του αριστουργήματος του Άμος Οζ. Ενα μυθιστόρημα προκλητικό, ενα μυθιστόρημα ιδεών και συγχρόνως η αφήγηση μιας απεγνωσμένης αγάπης, με υποβλητικό σκηνικό τα χειμωνιάτικα τοπία μιας διχοτομημένης πόλης. Ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για να κατανοήσουμε την ψυχή μιας ολόκληρης χώρας, τη σχέση ανάμεσα στον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό, καθώς και μια συναρπαστική σπουδή πάνω στις μορφές του «προδότη». Αυτό που με αφήνει άφωνο είναι ο τρόπος που χειρίζεται ενα τόσο δύσκολο θέμα, ένας άνθρωπος, ενας συγγραφέας που ζει στην κεντρική πλατεία των συγκρούσεων του φανατισμού της σκληρής αντιπαράθεσης των τυφλών χτυπημάτων των οριακών θέσεων. Με τρελαίνει ο μαγικός τρόπος που βρίσκει στη δομή του μυθιστορήματος του γιά να πει και τις δυό πλευρές, να υποστηρίξει το δίκιο όλων των πλευρών, να δώσει στον αναγνώστη την δυνατότητα να σκεφτεί παρακολουθώντας μιά ιστορία με πρωταγωνιστες ανθρώπους ευάλωτους, σκληρούς κυνικούς κλωνισμένους, ευαίσθητους, χτυπημένους, τραυματισμένους από τα γεγονότα και τις θεωρίες που καθορίζουν τις πράξεις τους.

Ο Αμος Οζ είναι ένας δεξιοτέχνης που μετά από αυτό το βιβλίο του αξίζει να μπει στους διεκδικητές του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενας στρατευμένος συγγραφέας στην ιδέα των ίσων αποστάσεων, της αποδοχής της διαφορετικότητας, στην ανοχή του άλλου που δεν είμαστε εμείς αλλά υπάρχει και έχει το δικό του δίκιο.

Ένα μεγαλειώδες μυθιστόρημα… Ενα έργο ωριμότητας, ένα βιβλίο συναρπαστικό και ευφυές, γραμμένο από έναν μεγάλο συγγραφέα που μας προσκαλεί σε μια μεθυστική κατάδυση, να απολαύσουμε το βάθος των παρατηρήσεών του, απαλλαγμένοι από κάθε αυταπάτη.

«Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα: ο έλεγχος της κάθε λέξης, η περίτεχνη δομή, η ικανότητα του Άμος Οζ να διεγείρει όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη» γράφει η La Repubblica.

Ενα μυθιστόρημα που λέει αυτό που πρέπει να ακουστεί μέσα από μια ιστορία που περιέχει πάνω από όλα την ζωή. Και ζωή δεν είναι μονο η πραγματικότητα αλλά και η φαντασία σε όλα, ακόμα και στα πιό απλά.
«Η βασική διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλικότητα των ανθρώπων και των ζώων είναι πως οι άνθρωποι έχουν φαντασιώσεις», λέει ο ίδιος ο Αμος Οζ.

Για ολα αυτά κι αλλά πολλά είναι ενα αριστουργημα!
Μη το χάσετε!
Καλή ανάγνωση!


Ο «Ιούδας», το τελευταίο μυθιστόρημα του Αμος Οζ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Μάγκυ Κοέν. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν όλα τα βιβλία του Ισραηλινού συγγραφέα.

Θανάσης ΛάλαςΑποτέλεσμα εικόνας για ιούδας αμος οζ
Αποτέλεσμα εικόνας για ιούδας αμος οζ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ