Λουκέτο στην ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση!

11 Ιουνίου 2013

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία στη θέση της ενός «δημόσιου αλλά όχι κρατικού» Οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης. Σε άνω των 2.600 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, ενώ η ανακοίνωση του λουκέτου πυροδοτεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.


Περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της λέγοντας: «Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους» για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια και για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».Εκανε λόγο για «τεράστια ποσά που διανέμονται σε σε ιδιωτικές παραγωγές» και για «τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων» που έχουν επιβληθεί από «απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια».


Φωτογραφίζοντας τη Ραδιοτηλεόραση, μίλησε για «περιοδικό χωρίς αναγνώστες» και δεκάδες τοπικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.


Διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με «πολύ λιγότερο προσωπικό».

Υποσχέθηκε ότι ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο και ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το σχετικό μέσω ΔΕΗ.

Τσίπρας: Πραξικόπημα
«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης για λουκέτο στην ΕΡΤ σε δήλωσή του από το προαύλιο του ραδιομεγάρου, όπου επίσης έσπευσδαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ομολόγους του των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά, όπως είπε, «θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μιά τέτοια κίνηση.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι θέμα Δημοκρατίας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή αυτό ήθελε η τρόικα και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης.

Καλούμε τον λαό να πάρει την απόφαση στα χέρια του, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ: Αμεση συνάντηση των αρχηγών
Σε νεότερη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ. (...) Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.

Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;

Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;

Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;

ΔΗΜΑΡ: Αναδιοργάνωση με ανοιχτή την ΕΡΤ
«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενη παράλληλα ότι «δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ